In meerdere systemen vertoeven

Ooit was het zo simpel. Van 9.00 uur tot 17.00 uur had je werk-systeem voorrang, daarbuiten was het normaal dat je privé-systeem voorrang kreeg. Met alle online-mogelijkheden en thuis werken werd dit al ingewikkelder, en begonnen systemen meer door elkaar heen te lopen, of anders gezegd: in elkaars tijd en domein in te breken.

Veel mensen hebben nog lange tijd geprobeerd tegelijkertijd in diverse systemen te participeren. Fysiek zittend in de vergadering nog even een mailtje aan een ander werksysteem, nog even een app-je naar een vriendin, nog even Fb en Insta checken.

Maar helaas we kunnen niet met ons hoofd, ons hart en onze ziel tegelijk in meerdere systemen zijn. En dus moeten we wel kiezen.

Het geeft mensen en systemen rust als de volgorde helder is: dit team-overleg staat op één, omdat het gepland is, doordeweeks is. En nu staat het niet op één, omdat mijn kind ziek is. Zij staat nu tijdelijk op één. In deze online tijden is het belangrijker dan ooit om te weten hoe je het zou willen, om vervolgens het gesprek aan te gaan wat dat betekent. Want thuis werkend in de woonkamer is het net even lastiger om je werk op één te houden, hoe graag je het ook wilt.