Grensoverschrijdend gedrag

Ik kan het niet laten, ook met een systemische bril kijken naar grensoverschrijdend gedrag bij ’the Voice’. Een programma dat ik nog nooit gezien heb.grens stellen

Als iets éénmaal gebeurt is het een incident, gebeurt het twee maal dan is het toeval, maar bij drie maal begint er toch wel sprake te zijn van een patroon. En patronen die bij verschillende mensen in een organisatie optreden vragen om óók een onderzoek te doen naar deze patronen, los van de mensen die het gedrag vertoonden, omdat anders de kans heel groot is dat het patroon verder gaat, met nieuwe ‘actoren’.

Daarbij is het nodig om alle oordelen en gevoelens tijdelijk naast je neer te leggen en te kijken wat het logisch maakt dat het thema grenzen/grenzeloosheid/grensoverschrijding/lastig grenzen stellen/grenzen verleggen in deze organisatie aanwezig is (dus in brede zin). Pas daarna, na dat onderzoek kun je bekijken wat nodig is om de onderliggende waarde te behouden, en te voorkomen dat het doorschiet (op allerlei manieren en niet alleen seksueel).

Helpende vragen kunnen hierbij zijn:
– Huist het patroon wellicht al in de oprichter; is deze een grensverlegger?
– Huist het patroon in de start van het bedrijf; is het opgericht om wellicht ook over landsgrenzen heen te gaan, over gevestigde-orde grenzen? Is het bedoeld om deelnemers over hun begrenzingen heen te laten groeien, te laten proeven dat er andere ‘werelden’ zijn met andere ‘codes’?
– Heeft het grenzen verleggen dit bedrijf veel gebracht? Heeft het mensen in het bedrijf veel gebracht? Wat is er gebeurd met mensen die grenzen stelden aan tijdsinvestering/privétijd/ of anders?
– Hoor je er meer bij als je grenzen stelt of als je je grenzen op rekt?
– Wat geeft hier positie, status, kijkend naar grenzen?
– Wat maakt het logisch dat omstanders geen signaal afgeven als iemand over de grenzen van een ander heen gaat of over eigen grenzen lijkt te gaan? (voor betrokkenen zelf is dit veel moeilijker)

Door dit gesprek kan de focus komen op de onderstroom. Alleen je richten op de directe betrokkenen verandert het patroon nog niet; er zullen altijd mensen zijn die daar dan weer door meegesleurd worden.